Unbelievable Cambodia

on

Het was een lange reis van Bangkok naar Cambodja. Om gedoe aan de grens zoveel mogelijk te beperken namen we een rechtstreekse bus. Bij de grens werden we er even uit gegooid om de stempels te halen. Aan de Cambodjaanse kant betekent dat $30 voor de visa en dan nog 100 Thaise baht (zo’n 3,5 euro) smeergeld die de chagrijnige Cambodjaanse grenspolitie mooi in de zak kan steken. Al met al ging het allemaal voorspoedig en waren we begin van de avond in Siem Reap, de uitvalsbasis voor de tempelcomplexen rondom Angkor Wat. We gingen op lekker tempo door, want we besloten de volgende ochtend meteen de zonsopkomst bij Angkor Wat te aanschouwen. Dit betekende om 4.00 uur op staan. Ruim op tijd kwamen we aan en zochten we een goed plekje. Dat blijkt moeilijk met zo ontzettend veel toeristen op één plek. Desalniettemin was het prachtig en hebben we genoten van de zonsopkomst en het slenteren tussen deze mooie en bizarre bouwwerken. We hebben vele fantastische foto’s kunnen maken (met en zonder toeristen, zie hieronder). Het was magisch en eigenlijk moet iedereen het ooit met eigen ogen zien. Het was absoluut één van de hoogtepunten van onze reis, een droom die uit kwam!!

DSC02957kleinSONY DSC

DSC02967kleinDSC02981kleinSONY DSC

DSC03037kleinDSC03045kleinSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

DSC03103kleinDSC03025kleinSONY DSC

SONY DSC

De hitte was wel ten top en rond 14 uur breidden we er een eind aan. We zijn Siem Reap gaan ontdekken en vonden het eigenlijk hartstikke gezellig. De inwoners zijn erg lief en vriendelijk en we maakten wat leuke kletspraatjes. Marc ontdekte de straat sport Sey, oftewel met de voeten overspelen van een speciaal dingetje, genaamd Shuttlecock. Meiden waren massaal aan het borduren, dus besloten wij ook op de lokale markt als souvenir een borduur Boeddha te kopen. Hebben we thuis nog wat te doen.

DSC03135klein

Daarna was het tijd om naar Phnom Penh te vertrekken, de hoofdstad van Cambodja. Aanzienlijk groter, drukker en viezer dan Siem Reap, kwamen we hier in de avond gebroken aan. De volgende dag was het tijd voor een lopende ontdekkingstocht. Het is niet onze meest favoriete stad gebleken, maar zeker de moeite waard. Al is het alleen om gek te worden van de honderden tuktuk drivers die je in hun karretje ergens heen willen brengen. No thank you, no thank you, no thank you waren onze meest gebruikte woorden in Phnom Penh. Toch zeiden we een keer ‘yes’, want we tuktukten één keer door de stinkende buitenwijken richting de Killing Fields en de S21 gevangenis. Iets dat iedere toerist in Cambodja gezien moet hebben. Hier werden we op bijzondere wijze in contact gebracht met de verschrikkingen uit het nog niet zo lange verleden van Cambodja en het regime van Pol Pot. Dat was even slikken en deed ons het land en zijn inwoners op een of andere manier ook wat beter begrijpen.

DSC03165kleinDSC03166kleinDSC03167kleinDSC03176kleinDSC03224kleinDSC03202kleinDSC03227kleinDSC03209kleinDSC03211kleinDSC03217klein

De meeste mensen in Cambodja zijn nog steeds heel arm. Dit valt goed op tijdens de busreizen van plek naar plek. Vanuit het raam zien we voornamelijk zandwegen en stof. Kindjes die naakt rondlopen, ieder huis een koe en een grote hooiberg op het erfje. Terug in de tijd. Er zijn kinderen die op te jonge leeftijd aan het werk zijn en echt overal ligt vuilnis. Omdat malaria in de landelijke gebieden voor komt waren we genoodzaakt om alleen de twee grote steden aan te doen en het strand. De rest van Cambodja zagen we helaas niet, maar we hebben via het raam van de bus het Cambodjaanse leventje een beetje voorbij zien schieten.

Onze laatste bestemming was het strand van Otres Beach in het zuidwesten van het land. Dit stukje is nog wat minder toeristisch, maar dat zal ook niet lang meer duren. Er wordt volop gebouwd. Erg gezellig is het er niet, het is wel een mooi strand. Wij rustten vooral even zes dagen uit bij het strand en het zwembad en sliepen wat bij. Daarna was het tijd om na 12 dagen Cambodja via Phnom Penh het land weer te verlaten richting Vietnam.

DSC03239kleinDSC03257klein

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. wannderful schreef:

  Superfoto’s!
  NB de eieren?

  Liked by 1 persoon

 2. Rian schreef:

  Wat zijn de foto’s prachtig van de zonsopkomst bij de Ankor Wat. Hééél mooi!!
  Die eieren dat blijkt echt een delicatesse te zijn, ik kan me er niets bij voorstellen, het water loopt me in ieder geval niet in de mond.
  Veel plezier nog in Vietnam, ben heel benieuwd hoe jullie Vietnam beleven.
  Groetjes,
  Rian xxx

  Like

  1. anniekgelissen schreef:

   Dankjewel Rian, ook voor al je andere berichten. Die hebben wij uiteraard gelezen. Angkor Wat is echt zoooo mooi, misschien een mooie optie voor jullie volgende reis? haha. Wij hebben het naar ons zin in Vietnam en hangen al lekker 6 dagen in Hoi An, nog niet van plan om te gaan. xxx

   Like

 3. Bram schreef:

  Hey schatten,

  Alweer veel te lang geleden dat ik even de tijd nam om even op jullie blog te reageren. Hier zijn het niet de grenscontroles, malaria of toeristen die me tegenhouden om dat te doen, maar de snelheid van het leven. Jullie blog lezen remt dan wel weer lekker even af. 04.00 uur opstaan voor de zonsopkomst doe ik op de een of andere manier alleen op vakantie.
  Nog maar een paar dagen en dan hebben we jullie weer meer in de buurt. Ik ben benieuwd hoe snel jullie weer in the Dutch way blenden.?
  Wordt het een ervaring die je meeneemt of één die je vormt.
  Ik zou het graag nog met jullie hebben over wat de mix aan culturen samen betekent, wanneer je terugkijkt op de hele reis. Maar eerst nog maar even genieten van de tijd die jullie nog rest.
  Gezien vanuit het perspectief van jullie reis is twee weken wellicht nog maar even. Maar in the Duch way is twee weken vakantie nog heeel lang.

  Kus

  Bram

  Like

  1. anniekgelissen schreef:

   Lieve Bram, bedankt voor je mooie bericht. Leuk dat je het hebt gelezen. Wij zijn ook benieuwd, we hebben in ieder geval ook weer zin om terug naar huis te keren, want…. uiteindelijk is Nederland zo slecht nog niet. ;) xxx

   Like

 4. anjavandekruijs schreef:

  Hoi reizigers! Heerlijk om dit allemaal te lezen :) en wat fijn dat jullie de tijd nemen in Hoi An! Wat een mooie stad, wij waren daar graag wat langer gebleven. Hebben jullie al kleren laten maken?? Geniet er van! Xxx Anja

  Like

  1. anniekgelissen schreef:

   Ja, heerlijk acht dagen in Hoi An. Marc heeft een pak laten maken. Ik niets, te overweldigend haha. Vrijdag met de easy rider op pad! thanks xxx

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s