Pura Vida

DSC00229klein

Pura Vida, een uitspraak die iedereen in Costa Rica gebruikt. Het betekent zoiets als; maak er het mooiste van, heb je even een mooi moment voor jezelf, geniet daar dan van, neem het ervan. Het word gezegd als we een lekker bord eten of een heerlijke smoothie voor onze neus krijgen, wanneer iemand je gedag zegt, of zelfs door de portier van het hostel toen hij zag dat de hostel-kat eventjes lekker op mijn schoot lag te slapen. Dus ja, dat passen we dan maar toe natuurlijk. Pura Vida, daar hebben we geen problemen mee. Al ongeveer een week zijn we onderweg, het voelt als twee weken, terwijl de tijd lekker langzaam gaat. De snelheid van leven is gehalveerd. Heerlijk…pura vida.

Wat zagen/deden we in onze eerste week

San Jose

In de hoofdstad van Costa Rica verbleven we welgeteld 1 dag. Meer is ook niet nodig. Het meest interessante is de lokale markt en het Nationaal Museum. Wel een grote tip is restaurant Kalu. Hier verkrijg je de lekkerste koffie van San Jose. Het is even zoeken, maar dat is het waard. Oei, wat een pareltje.

DSC00009klein

DSC00025klein

DSC00048klein

DSC00064klein

El Toledo Coffee Tour in Atenas

Als eerste op onze lijst stond een trip naar Atenas. Een klein plaatsje in het binnenland van Costa Rica, ongeveer een uur rijden vanaf San Jose. In Atenas ligt El Toleda Coffee Farm. Hier werden we verwacht om 13.00 uur voor een tour over de koffieplantage. Vooraf kregen we een heerlijke, typische Costa Ricaanse lunch, klaargemaakt door de moeder des huizes. Tot nu toe het lekkerste dat we hier gegeten hebben. Vervolgens kregen we een ontzettend inspirerende tour van Gabriel over een verantwoorde manier van koffie verbouwen, zonder chemicaliën. Het keurmerk voor ‘biologisch’ is zelfs niet altijd juist en volgens hem ook zeker niet altijd iets om op af te gaan als beste keus. Gabriel liet ons koffie proeven en legde uit dat de temperatuur van het water, de maling en de verhouding koffie/water veel invloed heeft op de smaak van je bakkie koffie. We kwamen erachter dat we beiden de medium roast het lekkerst vonden. Ook zagen we het branden van de koffie met als uitkomst de light/medium/dark roast. We proefden de gebrande bonen en tijdens de mini-hike door de plantage proefden we ook de vruchten zelf. De hele plantage staat begroeid met andere ‘jungle’ beplanting om zo natuurlijk mogelijk te verbouwen. Het was de meest inspirerende tour de we konden krijgen in dit gebied en wij raden de tour dus ook absoluut aan mocht je ooit in Costa Rica zijn.

DSC00068klein

DSC00069klein

DSC00072klein

DSC00082klein

DSC00099klein

DSC00091klein

Jaco

Rond zonsondergang, dat hier al om 17.00/17.30 is, namen we de bus van Atenas naar Jaco. Spannend, want we stonden daar maar bij dat hokje…zou de bus nog wel komen. Maar hij kwam, we vertrokken naar Jaco, een kleine toeristische plek waar we voor het eerst de zee zagen. Mooi! Even uitrusten, taco’s eten, afkoelen in het zwembad (poeh wat is het warm, pura vida?). Het is commercieel, maar dit is handig wanneer je nog wat surfspullen nodig hebt. Dat soort winkeltjes zijn hier in overvloed. We probeerden wat te surfen en namen enkele dagen later de taxi boot richting Montezuma, en daarna Santa Teresa.

DSC00112klein

DSC00210klein

DSC00212klein

DSC00125klein

DSC00151klein

Heel veel dieren

Costa Rica staat er natuurlijk om bekend, maar er zijn hier heel veel dieren te zien. Daar hoef je geen moeite voor te doen. Mooie vogels en vlinders, papegaaien, pelikanen, leguanen, krabben. Marc zag op een mini-hike zonder mij zelfs al apen.

Santa Teresa

Inmiddels zijn we in Santa Teresa. Een plek waar veel mensen vaak weken of zelfs maanden verblijven en dat begrijpen we wel. We hebben onze beach house al gevonden ;) Hier in Santa Teresa komt Pura Vida compleet tot uiting. Er heerst een surf vibe, alle mensen zijn relaxed, er is een prachtig strand met golven voor beginnende tot gevorderde surfers, er zijn fantastische plekken om te eten en drinken (opgelet: de prijzen liggen op Nederlands niveau), we zien veel vriendengroepen met kinderen en huisdieren, voornamelijk honden, en we kunnen ons voorstellen dat het hier heerlijk vertoeven is met fijne mensen om je heen. Iedere dag genieten we van een mooie zonsondergang waarvoor bijna iedereen naar het strand komt. Het is een perfecte afsluiter van een goede dag, het is iets mentaals, je kunt het voelen als je er bent. De zon gaat onder en iedereen is in stilte dankbaar voor weer een prachtige dag. Er valt niet veel meer te wensen. Dus dat, Pura Vida. Het is eigenlijk heel simpel.

DSC00237klein

DSC00236klein

DSC00240klein

 

Pura Vida, a saying used by almost everyone in Costa Rica. It means something like; make the most of it, do you have a peaceful/nice moment for yourself, enjoy it and take it. It’s said whenever we get served a nice plate of food or a delicious smoothie, just whenever somebody says hi, or even the doorman of the hostel told me pura vida when he saw the hostel-cat taking a nap on my lap. So yeah, we will apply the ‘pura vida’ with everything now. Pura Vida, we don’t have a problem with that. Almost one week on the road, it feels like two, while the time passes by slowly. Pace of life is halved. Lovely…pura vida.

What we saw/did in our first week

San jose

We stayed 1 day in the capital of Costa Rica. You don’t need more time. The most interesting of San Jose is the local market en the National Museum. One tip is restaurant Kalu. You can get the tastiest coffee of San Jose over here. It’s worth the search. What a gem!

El Toledo Coffee Tour in Atenas

First on our list was a trip to Atenas. This is a little town inland Costa Rica, about an hour drive from San Jose. In Atenas you’ll find El Toledo Coffee Farm. They expected us here around 1pm for a tour around the coffee plantation. Before the tour we got a delicious, typical Costa Rican lunch, made by the mother of the house. Up until now the nicest food we ate right here. After this we started the most inspiring tour guided by Gabriel. He told us about a responsible way of farming, without chemicals. Even the ‘organic’ label isn’t always the best choice. Gabriel let us taste coffee and told us that the temperature of the water, the grind and the ratio coffee/water can affect the taste of your coffee a lot. We both found out that we liked the medium roast the most. We saw the process of the roasting of the coffee with the light/medium/dark roast. We tasted the roasted beans and while we were on our mini-hike through the plantation we also tasted the fruits from the trees. The whole plantation is overgrown with other ‘jungle’ plants to cultivate as natural as possible. It was the most inspiring tour we could get in the area and we definitely recommend this tour, may you ever be in Costa Rica.

Jaco

Around sunset, which is at 5/5.30 pm already, we took the bus from Atenas to Jaco. Exiting, because we just stood there at the bus stop…would this bus still come? But yes, finally it came and we left for Jaco, a small touristic place where we saw the sea for the first time here. Nice! We relaxed for a bit, ate some tacos, cooled off in the pool (whew, the heat, pura vida?). It’s a commercial spot, but this will come in handy whenever you still need some surf gear. There are a lot of surf stores in Jaco. We tried some surfing and took the taxi boat to Montezuma (and Santa Teresa after) a couple of days later.

A lot of animals

Costa Rica is known for the animals and so yes, you do see so much animals. You don’t have to do anything for that. Beautiful birds and butterflies everywhere, parrots, pelicans, iguanas, crabs. And Marc saw monkeys already on his hike. And we haven’t been to the rainforest yet.

Santa Teresa

Meanwhile, we are in Santa Teresa. A place where a lot of people stay for weeks or even months and we can understand that now. We already found our beach house ;) This place is bringing Pura Vida to life. There’s a surf vibe, all people are relaxed, there’s a beautiful beach with waves for beginners and professionals, there are fantastic places to eat and drink (note: prices are almost the same as in Holland), we see a lot friends with their kids and their dogs and we can imagine that life can be very great over here with all those warm people around you. We enjoy the sunset every day. Everyone here is coming to the beach for it. It’s a perfect seal of a good day, it’s a mental state, and you can feel it when you’re here. When the sun goes down, everybody is thankful for another perfect day. There’s nothing more to wish for. So that, Pura Vida. It’s very simple.

(foto’s onbewerkt, en alleen ‘landscape’ foto’s aangezien wordpress niet helemaal mee werkt)

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marthe schreef:

  Anniek en Marc, wat heerlijk om jullie eerste verhaal te lezen! Jullie nemen me echt een beetje mee daar naartoe. Costa Rica klinkt als de perfecte plek om te beginnen: eindelijk de verdiende rust en het vakantiegevoel. Hopelijk blijft la pura vida jullie achtervolgen gedurende jullie hele reis, en daarna! Veel liefs

  Like

 2. Coby Wehkamp- de Boer schreef:

  Wat een enthousiast en boeiend geschreven verslag!! Wat een schitterende foto’s. Inderdaad, we reizen een beetje met jullie mee en
  ” voelen” de belevenis! Veel liefs XXX Coby

  Like

 3. Rian schreef:

  Anniek en Marc, fijn om te lezen dat jullie de drukte van alledag een beetje hebben kunnen loslaten en volop genieten van al het moois dat Costa Rica jullie te bieden heeft. Door jullie verhalen en de mooie foto’s krijgen wij hier ook een beetje dat Pura Vida gevoel :) Super!!
  xxx Rian

  Like

 4. Francy schreef:

  Ja wat heerlijk, ik voelde het Pura Vida gevoel, ha, ha alleen al door al die lekkere koffie waar je over schrijft. Mooi geschreven hoor.
  x Francy

  Like

 5. Bram schreef:

  Hey schatten,

  Net even heerlijk genoten van jullie enthousiaste verhalen op de face time. Ik dacht steeds wat zie ik aan die vrolijke koppies…. pura vida…. was het dat misschien?

  Wat een ervaring!!

  Xx

  Like

 6. Sjoesjoe schreef:

  Wat een FIJN verhaal om te lezen op een regenachtige koude dag als vandaag! Pura vida, ik weet pre-cíes hoe dat voelt, nothing better, geniet!!l Wij genieten mee! xxx

  Like

 7. Klaas en Jellie schreef:

  Goede start van jullie reis! Ruim veertig jaar geleden was ik met een coaster in Costa Rica en ontmoette ik twee Nederlandse globetrotters die zich daar gingen vestigen omdat Costa Rica het beste land ter wereld was; een land zonder leger en de politie bewapend met een schroevendraaier om de nummerborden van verkeerd geparkeerde auto’s te verwijderen. Het bord met eten wekt bij mij weer herinneringen op! Een goede reis verder! Klaas en Jellie (Ameland)

  Like

 8. Yaz schreef:

  Hey lieverds! Wat een super begin van jullie trip. Leuk om te lezen ook van de koffie plantage.
  Mooie foto’s! Ik hoop dat jullie er verder een mooie trip van kunnen maken en zoals Marthe al aangaf, die pura vida vibe aan kunnen houden. Een meisje die ik ken was ong 5 jaar geleden in Costa Rica en heeft pura vida op haar arm getatoeëerd ;).
  Liefs en een mooie kerst (vieren jullie die?) toegewenst. Yas

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s